Orde der Schijnheiligen

dinsdag 11 december 2007

De geschiedenis van de Orde begint met de legende van Anton der Schijn, een bedelaar die door de gerechtelijke macht - zonder aanleiding – levenslang werd veroordeeld tot de rol van menselijke vuurtoren. In 1099 werd Anton der Schijn heilig verklaard. Hij werd de beschermheilige van de navigatie, en onze band met de natuur. Het complete verhaal staat hier.

Graag willen wij lid worden van de Orde der Schijnheiligen. Je hoeft er geen voettocht naar Santiago de Compostella voor te maken, maar wat moet je dan wel doen? Je begint gewoon aan de Bedevaartcaches van de Orde der Schijnheiligen. Dé caches die alle andere bedevaarten overbodig maken! Aspirant leden hebben de Bedevaartcache 1 gelopen. Leden hebben daarna ook Bedevaart 2 met succes volbracht.

En waar zijn die caches?
Niet ver van Maarheeze en Sterksel ligt het mooie natuurgebied “de Pan”. Dit vrij onbekende gebied bestaat uit een stuk heide, loofbossen en naaldbos met kanaaltjes en beekjes. Hier ergens begint Bedevaart 1, maar de begincoördinaat verkrijg je door eerst een puzzel op te lossen. Daarna komt het veldwerk waarbij er ook veelvuldig geknield moet worden. Het wordt beslist geen gemakkelijke bedevaart:

Een bedevaarder heeft verschillende karaktereigenschappen nodig om een bedevaart te kunnen voltooien: godsdienstigheid, is niet te misleiden, heeft zoektalent en kan goed lezen.

Verder betekent een bedevaart veel lopen en knielen. Daarom wordt aangeraden om goede wandelschoenen en een knielmatje mee te nemen.

Tot de standaarduitrusting van een bedevaarder behoort: rugzak met eten en drinken voor een dag, spiegeltje, verrekijker, zaklantaarn, handleiding GPS en regenkleding; want de praktijk leert dat het dan droog blijft. Tenslotte een zakdoekje voor het zweet!


Vandaag aan de puzzel begonnen voor een startcoördinaat. Ik denk dat ik het verlossende licht al zie schijnen….... Het veldwerk komt volgend voorjaar ooit een keer…. als het lekker warm weer is en de grond niet zo koud en nat meer is!

0 reacties: