Val-Dieu

dinsdag 21 augustus 2007

Nadat we vanmorgen bij iemand in Eijsden waren geweest voor een computerprobleempje, wat we helaas niet hebben kunnen oplossen, hebben we meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens rond te kijken bij het kasteel van Eijsden. Het kasteel ligt te midden van lanen, tuinen, park en weilanden. Samen met de prachtig groene gazons, barokvijver met fontein, fraai geschoren taxushagen en tuinen in Engelse landschapsstijl is het een schitterende entourage om jezelf even in te verliezen.

Nadat we de nodige plaatjes hebben geschoten, bedenken we ineens dat we niet erg ver van het Belgenland af zijn en ook niet ver van de Cisterciënzers abdij van Val-Dieu. Daar waren we nog nooit en nu is het een geschikte gelegenheid om daar ook eens rond te kijken.

We treffen een behoorlijke groot complex aan met brouwerij, stallen, schuur en molen. De abdijkerk heeft de status van basiliek verworven en wordt redelijk druk bezocht. Althans…. net als we daar zijn, wordt er een hele bus ouderen gedropt die ter plekke een rondleiding krijgen. Daarom piepen we snel voor de drukte naar binnen en kijken even rond. Het complex rondom biedt voor ons nog meer interessante zaken, zoals de winkel dichtbij de toegangspoort vol heerlijke streekproducten zoals het abdijbier, kaas en brood. Natuurlijk zijn we niet met lege handen richting auto gelopen.

De stallen van de abdij zijn omgebouwd tot een eenvoudig restaurantje waar we genieten van het heerlijke abdijbier vers uit de tap, de Val-Dieu kazen en brood. Zo hebben we deze vrije dag omgetoverd tot een soort vakantiedag. Genieten toch!

1 reacties:

Anoniem zei

Ik heb je stukje gelezen en de foto bekeken. Ik moest wel een paar keer slikken van al dat lekkers.